09 april 2010

Torkel Selin

Turné i Norge høsten 2010
Torkel Selin, sammen med sin akkompangnor Karl-Erik Svensson, besøkte Vestfold og Telemark høsten 2009.
Det er nå klart for et nytt Norgesbesøk av denne joviale og flotte sangeren Torkel Selin. Også denne gang har han med seg trekkspilleren Karl-Erik Svensson.
Det er nå booket inn 7 steder hvor de skal delta i litt forskjellige sammenhenger. Besøkene vil i alt vesentlig foregå i Vestfold og i Telemark, men de starter allerede like etter at de har passert grensa ved Morokulien, nemlig i Betania Eidskog lørdag den 4/9. Så kommer de til å reise litt frem og tilbake på følgende steder: Drammen, Horten, Sandefjord, Porsgrunn og Skien.
Det er fortsatt 2 ledige kvelder, den 6. og 9. sept., så hvis  noen fler vil ha besøk så må dere ta kontakt med meg snarest mulig for nærmere informasjon.
Her kan dere se et lite opptak av Torkel Selin, (en av sangene i duett med Einar Nymoen) fra Salem i Sandefjord høsten 2009 da de var her.

Jeg tar ogspå med en pressemelding om Torkel Selin så dere som ikke har hørt om han tidligere kan få vite litt mer. Mer info. og detaljer om turnéen kommer senere.

Pressmeddelande om sångaren Torkel Selin
Minns du sången, SvTV 2 har under ett par år sänt en serie program med titeln ”Minns du sången”. Torkel Selins medverkan gjort ett starkt intryck, bl.a. hans berättelse om sin döve son och Torkels sätt att använda teckenspråk i sin sång rörde många.
Allt började egentligen 1984 då Torkel fick tillfälle att göra ett eget TV-program med de kära kristna sångerna. Detta följdes rätt snart av ytterligare TV framträdanden, och vem minns inte Gospelsånger från Öland, han som hade kråsskjorta och fluga, det var Torkel Selin. Flera program har han medverkat i både TV och radio, en uppskattad serie morgonböner har han även haft, där varje morgon inleddes med hans egen sång "Gomorron Gud".
1995 fick Torkel motta SKAP:s stipendium ur Ejnar Westlings fond och i november 2007 fick Torkel Selin, Norsjö kommuns kulturstipendium.
Torkel Selin har under de senaste 15 åren turnerat med dragspelsmästaren Sone Banger. Sone har upphört med sitt turnerande och ersatts av musikern Karl-Erik Svensson, som tillsammans med Torkel vill sprida det glada budskapet. Glädjen i deras framträdanden kan man inte ta miste på, för det är glädje det handlar om säger båda med gemensam mun, glöd och glädje för det glada budskapet.
Karl-Erik Svensson, en väl etablerad musiker, som började med sitt dragspel redan som 8-åring. Pappa som hade taxirörelse tyckte att Karl-Erik skulle börja spela dragspel, och så blev det. Karl-Erik har spelat i olika konstellationer med skiftande musikstil alltifrån jazz, modernt, visor och till musikaler & shower. Karl-Erik har medverkat på ett tiotal skivinspelningar, skrivit egen musik och text.
Karl-Erik Svensson har för den större publiken blivit känd för att han var Gösta ”Snoddas” Nordgrens dragspelare. Tillsammans med Snoddas turnerade även Arne ”Rosen” Qvick, och naturligtvis Karl- Erik. Karl-Erik framhåller Andrew Walther och Sone Banger som förebilder inom dragspelsmusiken och känner sig glad över att få efterträda Sone Banger som ackompanjatör till Torkel Selin. ”Att spela i kyrkor tillsammans med Torkel är för mej en annorlunda men givande upplevelse” säger Karl-Erik.
Jan Sparring hade följande att säga, i sin krönika i Hänt i Veckan, om Torkel Selin:
"Om ni ser att Torkel Selin ska komma till er kyrka och sjunga råder jag er att gå och lyssna till honom. Han är en folklig sångare med värme och innerlighet och en stor portion humor, han kallas Kyrkans trubadur, och hans favorit är Lapp-Lisa och hennes sånger sjunger han gärna. Om jag kallar honom för en manlig, modern Lapp-Lisa är det menat som beröm".
Var Torkel och Karl-Erik än drar fram sprider de den värme som sitter så djupt rotad i det positiva budskap de företräder. Torkel är dessutom ensam i Sverige om att samtidigt sjunga och på teckenspråk tolka budskapet. Jan Sparring avslutade sin krönika i Hänt i Veckan med följande uppmaning:
"Ser ni hans namn i kyrkoannonserna så gå dit! Bättre kan ni inte tillbringa ett par timmar i ert liv!"

Etiketter: