06 desember 2009

India 16

Skolebesøk

Søndag morgen, før vi skulle forlate Varanasi ved lunchtider, var satt av til et besøk ved en av skolene som NLL driver. Dette var en tur som enda en gang viste meg nøden i India. Før vi kom ut på motorveien fikk vi se hvilken fattigdom som råder i Varanasi. Folk og dyr bor side om side i hus som nesten ikke kan kalles hus.
Dette var søndag morgen og den søpla de fikk samlet sammen fjernet de på denne måten:
Langt fra all søpla ble fjernet og det var alltid noen som kunne finne noen godbiter i den slik so disse kyrne:
Kua er som kjent hellige dyr i India og det fikk vi så absolutt erfare. Dette bildet er tatt på veien ut av Varanasi:
Dette inntrykket fortsatte også langs motorveien hvor vi så folk som bodde tett ved siden av veien:
Morgenstell samt lufting eller tørking teppene sine foregikk på autovernet langs veien:
Fotgjengere, syklister og alle andre slags kjøretøyer benyttet motorveien og rett som det var kom en motorsykkel eller en tuc-tuc-drosje i motsatt retning! Om de hadde kjørt i feil retning var det jo bare å snu!
 
Det var ikke bare elendighet men et rikholdig utvark av frukt og grønnsaker hadde de nesten over alt. Her er et bilde av "fruktkiosken på hjørnet":
Vi kom etterhvert fram til St. Thomas School i Gopiganj der det skulle foretas en avduking av en plakett på en avdeling ved skolen. Det var avdelingen Silver Jubilee Block, som skulle dedikeres til Hildur og Arnfinn Andås sitt minne. De har som kjent vært foregangspersoner for arbeidet i Varanasi.

 
Inga og Roald Lidal samt Brad Jordan var også med dit. Dette er en av de største skolene som drives av New Life Education Society i Varanasi. Her var det gjort i stand til avduking av plata og det var Roald Lidal skulle foreta dette. Plata, som var innmurt i veggen ved siden av inngangen til denne avdelingen, var sirlig inngravert med tekst og navnene på Hildur og Arnfinn samt på oss fra Norge som var tilstede der.
Det var av naturlige årsaker (søndag morgen kl. 09.00) ikke så mange tilstede ved avdukingen, men et sted mellom 20 og 30 personer var det, inklusive flere av skolens betjening. Seansen ble ledet av leder ved denne skolen, svigerdatter til K.V. Abraham. (Det var også hun som ledet den store jubileumsfesten dagen før.) Først fikk vi som var gjester en blomsterkrans av små gule blomster rundt halsen, så ble det sunget en sang og man ba for skolen. Deretter holdt K. V. Abraham en liten tale og fortalte om grunnen til at de ville hedre Hildur og Arnfinn Andås sitt minne med en slik dedikering. Så ble avdukingen foretatt av Roald Lidal. Det var ordnet til et gardinstang med et forheng som han trakk til side. Plata var svart med gullskrift og målte ca. 100 x 70 cm. Etter avdukingen ba Sadju fra NLCI i Bangalore en bønn. Teksten på plata var denne:

 
Silver Jubilee Block
Dedicated To The Memory Of
(Late) Mr. Arnfinn & Mrs. Hildur Andås
on 18th. October 2009
By
Mr. & Mrs. Roald Lidal NLL Japan
In The Presence Of
Mr. Harald Elvegard &
Mr. Geir Oynes NLL Norway


Etter avdukingen ble vi med inn til leiligheten hvor skolens ledere bodde og fikk servert deilig lunch. Kokt egg med eller uten karry, div. kyllingkjøttbiter i saus, ris, grønnsaker og sagogrynsuppe.
Etter dette deilige måltidet var tiden kommet for å dra tilbake til Varanasi der Harald ventet på oss på hotellet.
På veien tilbake til Varanasi ble det også tid til et lite besøk ved St. John's School i Aurai, en av de andre skolene som NLL driver. Denne skolen lå langs veien tilbake fra Gopiganj. Denne skolen var noe mindre, men de holdt på å utvide den ved å bygge på 3. etg.

Tilbake på hotellet fikk vi en halvtime på oss for å sjekke ut, før Abraham og David kom og kjørte oss til flyplassen i Varanasi. Der skulle vi først ta et innenriksfly til New Delhi, for så å ta det store jumbojetflyet til Lufthansa som skulle ta av ved halv tretiden på natta med kurs for Frankfurt. Det var nå tid for å ta avskjed med (fra venstre) P. T. David, John Thomas, K. V. Abraham, og alle de andre vennene i Varanasi.

Etiketter: ,